Bad morning starts and code 62

Got a problem with your FTO? ask about it here

Moderators: IMC, Club Staff

Post Reply
Spike28278
Grease Monkey
Posts: 106
Joined: Sat Feb 20, 2016 4:51 pm
Location: Melbourne
Bad morning starts and code 62

Post by Spike28278 » Tue Apr 05, 2016 9:33 am

Hi,

For the past few weeks I've had an issue in the morning where when I start my fto (1994 gr btw) instead of raving to 2k as per usual it seems to struggle a little sitting around the 1k mark sometimes rising and dropping and then it idles normally.

I checked my codes last night and I got 62, which is the stepper motor, but the weird this is I changed it as soon as I bout the car because it was failing to idle. Is it common for these to die after about 8 months?

User avatar
Daniel2019
Oldtimer
Posts: 7954
Joined: Thu Jan 12, 2012 12:25 pm
Location: Sydney!
Contact:
Re: Bad morning starts and code 62

Post by Daniel2019 » Tue Apr 05, 2016 5:40 pm

Replace stepper.
I fix cars.
Bennoz wrote:I got Bali beli & sharted on my phone. But it was fun :D
bjk wrote:you old people are no help at all.

Spike28278
Grease Monkey
Posts: 106
Joined: Sat Feb 20, 2016 4:51 pm
Location: Melbourne
Re: Bad morning starts and code 62

Post by Spike28278 » Fri Apr 22, 2016 10:31 am

So i replaced the stepper motor but I'm still having the same issues, where the morning start up is bad. My codes are also clear now, what else could this be?

User avatar
Bennoz
National President
Posts: 23427
Joined: Fri Jan 21, 2005 6:00 pm
Location: Sydney
Contact:
Re: Bad morning starts and code 62

Post by Bennoz » Fri Apr 22, 2016 10:41 am

Try disconnecting the battery for half an hour, then go for a decent drive. Let the ECU relearn what it should be doing with that new stepper.
Image

Spike28278
Grease Monkey
Posts: 106
Joined: Sat Feb 20, 2016 4:51 pm
Location: Melbourne
Re: Bad morning starts and code 62

Post by Spike28278 » Fri Apr 22, 2016 7:59 pm

Thanks, ill give it a go and let you know how it goes

User avatar
destinationtoby
Broke it
Posts: 3503
Joined: Sat Nov 24, 2012 11:05 pm
Location: mid north coast
Re: Bad morning starts and code 62

Post by destinationtoby » Sat Apr 23, 2016 9:47 pm

Spike28278 wrote:raving
:afro: :hb: :geny: :hoover:
Because nothing is faster than a p plater in a commodore.....
except maybe a p plater on a unicorn
FTOcrazy273 wrote: Destinationtoby probably has one of THE best FTO's on the forum I never get tired of looking at his pics! Good work mate!

Spike28278
Grease Monkey
Posts: 106
Joined: Sat Feb 20, 2016 4:51 pm
Location: Melbourne
Re: Bad morning starts and code 62

Post by Spike28278 » Sun May 01, 2016 5:02 am

so I unhooked the battery for about half an hour and i think it worked, cold starts dont struggle anymore but maybe every 4 or 5 mornings itll have a bad start

User avatar
Sahin
HULK
Posts: 5442
Joined: Wed Oct 05, 2011 10:38 pm
Location: Up to me nuts in boys guts
Re: Bad morning starts and code 62

Post by Sahin » Sun May 01, 2016 10:16 am

Mine used to do this randomly, I'm pretty sure it's carbon build up inside the throttle body clogging the stepper from getting air in


Post Reply